Bir havuzda havuzun suyunu dengede tutabilmek için su tahlillerine bağlı olarak kimyasal bazı ilaveler gerekir. Bunlara havuz kimyasalı denir. Bu denge hijyen ve suyun berrak olması açısından oldukça önemlidir. Bu kimyasalların ve havuzun değerlendirmesi için Sağlık Bakanlığı’nca belirlenmiş parametreler ölçütünde havuz suyunun kimyasal testleri yapılır. Bu testlerin ne sıklıkta yapılacağı ya da hangi testlerin uygulanacağı yine Sağlık Bakanlığı genelgesinde belirtilmiştir. Yapılan bu testler sonucuna göre gerekli kimyasal ilaveler yapılır. Kullanılacak kimyasallarının Sağlık Bakanlığı onaylı olması insan sağlığı açısından çok önemlidir. Havuzda kullanılması gereken kimyasallar şöyle sıralanabilir:

Diklor granül, ph düzenleyici, yosun önleyici, çöktürücü, kireç önleyici, test kitleri, tuz, kışlık bakım ürünleri. Havuz kimyasalları karanlık, serin, kuru ve çocukların ulaşamayacağı bir ortamda saklanmalıdır. Kimyasallar kullanılırken asla birbirleriyle karıştırılmamalıdır. Kimyasal kullanılmadan önce bol su olan bir kapta ölçüye göre koyarak karıştırılır ve bu uygulamada kaba ilk önce su konmalıdır. Uygulama sırasında mutlaka eldiven, önlük, tulum vs giyilmelidir ve çıkan gazı solumamak gerekir. Havuz kimyasalları kullanılırken orijinal kutularında yazan kullanma talimatı mutlaka okunup öyle uygulanmalıdır.

Yüzme Havuzu Kimyasalları Kullanım Miktarı
Ph Düşürücü: Havuzun pH seviyesini 0,2 derece düşürmek için 100m3‘e 1,5kg suyla bir kovada karıştırılıp havuz yüzeyine atılır.

Ph Yükseltici: Havuzun pH seviyesini 0,2 derece yükseltmek için 100m3’e 1,5kg. suyla bir kovada karıştırılıp havuz yüzeyine atılır.

Sıvı Çöktürücü: 100m3’e havuz’ a haftada 1litre, suyla bir kovada karıştırılarak havuz yüzeyine atılır.

Kartuş Çöktürücü: 100m3 havuz’ a 10 günde 2 kartuş, ön filtre sepetine veya skımmer sepetine yerleştirilir.

Yüzey Dezenfektan: 100m3 havuz‘a 25 litre suyla karıştırılıp duvarlara sürülür.

Filtre Temizleyici: 0,5lt. ön filtreye veya skımmer’e yerleştirilip filtreyi filtrasyon konumunda çalıştırıp bir saat bekledikten sonra ters yıkama yapılır.

Yosun Önleyici ve Parlatıcı: İlk dolumda 100m3 ‘ e 2lt, daha sonra 100m3’e haftada 0,5lt, suyla bir kovada karıştırılıp havuz yüzeyine atılır.

Kalsiyum Hipoklorit: İlk dolumda 100m3 suya 2 tablet, normal kullanımda 1-2 tablet, 10 m3 su için dispanser ile verilir.

Diklor Granül: İlk dolumda 100 m3’ e 1kg. daha sonra 100m3’ e günde 200gr, havuz yüzeyine atılır veya dozaj pompası ile verilir.

Triklor Pudra: İlk dolumda 100 m3’ e 1kg. daha sonra 100m3’ e günde 100-200 gr, havuz yüzeyine atılır veya dozaj pompası ile verilir.

Triklor Granül: İlk dolumda 100 m3’ e 1kg. daha sonra 100m3’ e günde 200gr, havuz yüzeyine atılır veya dozaj pompası ile verilir.

Tablet Klor: İlk dolumda 100 m3’ e 1kg. daha sonra haftada 6 tablet skimmer’e veya klorinatör vasıtasıyla verilir.

Yosun Öldürücü: İlk dolumda 100 m3’ e 2lt, daha sonra 100m3’ e haftada 0,5lt. suyla bir kovada karıştırılıp havuz yüzeyine atılır.