Havuzlarda Sezon Öncesi Yapılması Gerekenler

Yüzme havuzunuzu işletmeye alırken ve kullanım boyunca yapılması gerekenleri bildiğinize eminiz. Bazı önemli detayları hatırlatmak istiyoruz. Kullanımla ilgili sorunların çözümünde günün her saati bizden ücretsiz yardım alabilirsiniz.

Temizlik amacıyla boşaltacağınız havuz suyunun boşaltılmasını takiben hemen temizlik işlemini tamamlamanız gerekir. Boş havuz yer altı sularının hareketlerinden etkilenebilir.

Temizlik işleminde kaplama ve derzlerin etkilenmeyeceği türden kimyasal kullanmalı.
Çeşitli yüzey dezenfektanları kullanılarak temizlenen havuz, denge deposu, skimmer, taşma kanallarına saf yosun önleyici kimyasal sürülmeli ve hemen doldurulmalı.

Daha önce tespit edilmiş kaçaklar giderilmeli. Elektromekanik sistem; filitre ve pompalar, vanalar, borular, kumanda panosu ve lambalar kontrol edilmeli gerekiyorsa onarılmalı.

Kum filitrelerinde mutlaka kum kontrolü yapılmalı, her yıl kuvarz kumu takviyesi yapılmalı ve en geç 3 yılda bir kumun tamamı değiştirilmeli. İyi çalışan bir kum filitresi, 1/10,000 mm’lik parçacık ebadına kadar olan kirleri (örneğin deri artıkları vs.) filtre edebilir.

Bunu yapabilmesi için filtrenizdeki kum gerçekten kuvarz kumu olmalı.

Dolum suyu, içme suyu kalitesinde, tortusuz, kokusuz ve renksiz olmalı.

İlk dolum işleminden sonra şoklama işlemini gerçekleştirmek gerekir. PH ayarlandıktan sonra klor ve yosun önleyici ile normal kullanımın 5 katı miktarda kullanılarak şoklama yapılır.  Şoklamayı takiben 10-15 saat içerisinde havuz kullanılmamalı.

Mühürsüz ve açık kimyasal satınalınmamalı.

Firmamızdan ücretsiz alabileceğiniz “havuz kontrol tablosu” ‘na günlük ölçümler ve değerler yazılmalı.

Havuz ve havuz suyu temizliği nasıl olur?

Havuzunuz, işletmeye alınmasıyla birlikte çevreden ve kullanıcılardan etkileşime girerek kirlenir. kirlilik sürekli olacaktır, Temizleme işlemi de sürekli olmalıdır. Havuzunuzun kullanım yoğunluğu ve çevre etkisi gözönüne alınarak, günlük işletme süresi boyunca filtrasyon sistemi günlük çalıştırılmalıdır. Çalışma süresi, havuzun özel, genel,site veya otel havuzu oluşuna göre belirlenir. Filtrasyon sisteminin çalışması ile birlikte, havuzun tamamında sirkülasyon ve taşma işlemi kapalı devre devam eder. Havuz suyu taşarken,yüzey kirliliklerinin önemli kısmı taşarak bertaraf edilir. Sirkülasyon pompası önfiltresinden geçen sudaki kaba kirlilikler tutularak bertaraf edilir.  Filtreden geçen sudaki küçük partiküller de filtre tarafınca tutularak operatörce bertaraf edilir. Havuz filtrasyon ve sirkülasyon sistemi, gece durdurulup havuz dinlenmeye alınır.  TaşamAyan kirliliklerin önemli bir kısmı dinlenme sonunda dibe çökerler. Sabah havuzu işletmeye almadan evvel, dip süpürgesi yardımı ve vakum işlemiyle dipteki kirlilikler alınarak bertaraf edilir. Veya robot kullanılır. taşamayan ve çökemeyen birkısım kirlilikler vardır ki, askıda kalırlar. Belirli periyotlarda çökeltici kimyasal kullanarak bu kirlilikleri de bertaraf etmeliyiz.  Tüm bu işlemleri düzenli yaparak havuzumuzun suyunu temiz tutabiliriz ama birde bakteriyel kirlilikler varki, düzenli kimyasal kullanarak bunları bertaraf edebiliriz.

 

Yüzme Havuzunuzda ve Sezon Boyunca Yapılaması Gerekenler

Yüzme havuzunuzu işletmeye almadan evvel ve sonrası için birkaç detayı hatırlatmak isteriz. Havuzunuzu taze su ile dolduracaksınız. mevcut suyun boşaltılmasını takiben hemen temizlik işlemini tamamlamanız gerekir. Boş havuz, yer altı sularının hareketinden etkilenebilir.

Temizlik işleminde kaplama ve derzlerin etkileyemeyeceği türden kimyasal kullanılmalı.

Yüzey temizleme işleminden sonra su ile temas edecek tüm yüzeylere yosun önleyici sürülmeli ve kuruduktan sonra beklemeksizin su doldurulmaya başlanmalı.

Doldurma suyu, genel hijyenik içme suyu özelliklerine sahip olmalı. Yani mikroplardan arındırılmış ve sağlığa zarar vermeyecek özellikte olmalı.

Elektromekanik sistem; filtre ve pompalar, vanalar, borular, kumanda panosu ve lambalar kontrol edilmeli gerekiyorsa onarılmalı.

Kum filtrelerinde mutlaka kum kontrolü yapılmalı. Her yıl kuvars kumu takviyesi yapılmalı ve en geç 3 yılda bir kumun tamamı değiştirilmeli. İyi çalışan bir kum filtresi 1/10000 mm lik parçacık ebadına kadar olan kirleri (örneğin deri atıkları vs) filtre edilebilir.

Bunu yapabilmesi için filtrenizde ki kum gerçekten kuvars kumu olmalı.

İlk dolum işleminden sonra şoklama işlemini gerçekleştirmek gerekir. Ph ayarlandıktan sonra klor ve yosun önleyici ile normal kullanımın 4-5 katı miktarda kullanılarak şoklama yapılır. Şoklamayı takiben 10-15 saat içerisinde havuz kullanılmamalı.

Filtrasyon ve sirkülasyon süreleri

Havuzunuzun yapım şekli; iklim koşulları, kullanım süreleri göz önünde tutularak belirlenmeli.

Kullanıcıların vücut ihtiyaçları için ve dezenfekte işleminin gerçekleşmesi için sezon boyunca Ph 7,2 – 7,4 arasında olmalı. Kimyasal kullanımından evvel mutlaka Ph ayarlanmalı.

Günlük , haftalık, 15 günlük kimyasal kullanımı, havuzunuzda ki su miktarı ve üretici firma önerilerinin yanı sıra ölçüm yapılarak kullanılmalı.

Bakteri oluşumuna fırsat vermemek için havuz tabanının çöken organik ve inorganik partiküler havuz süpürgesi ile gerekli görülen günlerde bertaraf edilmeli.

Dip temizliği sonrasında kum filtersine biriken tortular ters yıkama ve durulama işlemi ile deşarj edilmeli.

Pompa ön filtre sepeti her gün kontrol edilmeli. Temiz olmayan filtre, pompa kapasitesini düşürür. Motorun susuz çalışmasına ve hasara neden olabilir.

Etkili dezenfektan ve kimyasalların ucuz ve mühürsüz olmayacağını hatırlatmak isteriz.

Yüzme havuzunuzda en çok önemsemeniz gereken konu; kimyasal seçimidir. Yüzme havuzunuzun suyu, içme suyu kalitesinde olmalı. Suda ki çeşitli mikrop ve bakterilerin oluşumunu önlemek, yüzücülerin burnundan, boğazından, yara ve berelerinden gelecek bakterileri yok etmelidir. Her yüzücünün yaklaşık 600.000 bakteri bırakacağını ve bunun yanı sıra, değişik kombinasyonlarda oluşan ve suda oluştuğu bilinen 114 çeşit virüs vardır.  Bu bakterileri ve virüsleri bertaraf edebilecek etkili ve orjinal kimyasal kullanmalısınız. Dezenfekte yeteneği yanı sıra dezenfekte süresi (Etkilik süresi) önemlidir.

Kristal görünümünde tam hijyenik yüzme havuzunuz için biz yardıma hazırız. Bize telefon edin sizin için ideal çözüm mutlaka üretilecektir.

3 tarafı denizlerle çevrili olduğu halde, balıkların dahi yaşamamaya başladığı ülkemizde giderek önem kazanan havuzların yapım-bakım ve işletimi kullanıcıların sağlığını temel alan anlayış ile standartlara uygun olmalıdır.

Bu anlamda yapımcı firmanın güvenirliği esastır.

Havuzunuzda olması gereken değerleri aşağıda ki gibidir.

Serbest klor > 0,6 – 2,0 pmm
Bağlı Klor > Maksimum 0,6 pmm
Ph > 7,2 – 7,4
Toplam alkalinite > 50-100 pmm (CaCO3)
Sertlik > 100-500 pmm (CaCO3-)
Toplam çözünmüş madde > 1500 pmm’den az.